Pereţi exteriori 2017-05-27T07:13:42+00:00

Termoizolaţie interioară

Clădirile mai vechi cu faţade, ce trebuie păstrate sau care sunt protejate ca monument, prezintă adesea o protecţie termică redusă, care poate fi îmbunătăţită cu mai mult de 60% cu ajutorul termoizolaţiei la interior. Materialul de termoizolare din spumă poliuretanică se aplică uşor pe latura interioară a peretelui exterior. După un timp scurt de întărire stratul de termoizolare este acoperit pe partea dinspre încăpere cu plăci de gips sau lemn, cărămidă aparentă decorativă sau cu zidărie tencuită.
Coeficientul de transfer termic în funcţie de grosimea stratului de spumă poliuretanică aplicat este:
— fără termoizolare (grosime 0,0 mm) – 1,41 W/m2K;
— grosime 40,0 mm – 0,47 W/m2K;
— grosime 60,0 mm – 0,35 W/m2K.

Termoizolaţie exterioară sub tencuială decorativă

Spuma poliuretanică pulverizabilă cu putere mare de  termoizolare este aplicată, in straturi, direct pe peretele curăţat de praf, fără amorsă.  Pe stratul de material termoizolant întărit se aplică un strat  de subtencuială special ca suport de aderenţă pentru  tencuiala exterioară finală, decorativă.  Prinderea obligatorie a termoizolaţiei in dibluri sau  aplicarea unui strat de ţesătură, specifice sistemelor  convenţionale, nu sunt necesare in cazul spumei.

Coeficientul de transfer termic în funcţie de grosimea stratului de spumă poliuretanică aplicat este:
— fară termoizolare (grosime 0,0 mm) – 1,54 W/m2K;
— grosime 40,0 mm – 0,48 W/m2K;
— grosime 60,0 mm – 0,36 W/m2K.

 

Termoizolaţie exterioară între pereţi de zidărie

Multe clădiri sunt realizate din zidărie cu pereţi dubli din motive optice sau structurale sau pentru protecţie împotriva condiţiilor climaterice extreme. Pentru ca aerul rece dintre zidul anterior şi cel posterior să nu răcească peretele exterior şi astfel consumul de energie al clădirii să fie influenţat negativ, spaţiul dintre aceştia este prevăzut cu un strat de termoizolare. In acest caz pe peretele exterior se aplică în straturi, fără rosturi, spumă poliuretanică. Faţa exterioară a peretelui  aparent din clincher, piatră spartă sau zidărie tencuită,  formează un înveliş aparent exterior şi serveşte in acelaşi  timp ca strat de protecţie.
Coeficientul de transfer termic în funcţie de grosimea
stratului de spumă poliuretanică aplicat este:
— fară termoizolare (grosime 0,0 mm) – 1,28 W/m2K;
— grosime 40,0 mm – 0,45 W/m2K;
— grosime 60,0 mm – 0,34 W/m2K.

Termoizolaţie exterioară în spatele faţadei de tip cortină

Termoizolaţia exterioară în spatele faţadei de tip cortină, respectiv cu înveliş ventilat poate fi folosită atât la construcţiile noi, cat şi la renovarea celor vechi. Pentru realizarea unei faţade de tip cortină se ancorează pe peretele exterior suporţi metalici de perete şi se pulverizează stratul termoizolant din spumă poliuretanică pe perete.  În funcţie de tipul de acoperire a faţadei se instalează suporţi laţi portanţi verticali din lemn sau şine portante din aluminiu  pentru prinderea propriu-zisă a faţadei de tip cortină.  Intre faţadă şi termoizolaţie ar trebui să existe un strat de aer  de cca. 2 pană la 4 cm, ce usucă apa de ploaie pătrunsă între  rosturile plăcilor şi vaporii de apă difuzaţi înspre exterior.
Coeficientul de transfer termic în funcţie de grosimea stratului de spumă poliuretanică aplicat:
— fară termoizolare (grosime 0,0 mm) – 1,51 W/m2K;
— grosime 40,0 mm – 0,48 W/m2K;
— grosime 60,0 mm – 0,36 W/m2K.

Termoizolaţie interioară a construcţiilor cu cadru de lemn

Stratul exterior al construcţiilor cu cadru de lemn serveşte în  primul rând ca protecţie împotriva intemperiilor şi este adaptat opticii locale. In ambele variante structura portantă a peretelui este realizată sub forma unui cadru de lemn. Pentru termoizolare spaţiile goale dintre contrafişele verticale de lemn sunt umplute interior cu spumă poliuretanică. Conductivitatea termică redusă a materialului prezintă avantaje clare pentru că, în ciuda grosimilor reduse ale peretelui, se atinge o capacitate mare de termoizolare. Spuma pulverizată întărită garantează suport şi stabilitate suplimentare întregii construcţii din lemn. Pentru ventilare trebuie lăsat un strat de aer între partea
exterioară a zidăriei şi cadrul de lemn termoizolat.
Coeficientul de transfer termic în funcţie de grosimea stratului  de spumă poliuretanică aplicat:
— grosime 60,0 mm – 0,43 W/m2K;
— grosime 70,0 mm – 0,38 W/m2K.